Yeni Akım: Kapsül Gardırop
06/03/2016 | 2 dk okuma süresi
Kapsül Gardırop nedir?
Kapsül Gardırop, kısaca; modası geçmeyecek veya uzun sürecek belirli bir sayıdaki, birbirleri ile kolayca kombinlenebilir temel kıyafetlerden oluşan gardıroba verilen isimdir. Her sezon giyilebilecek renkleri, kişinin vücut tipine ve ten rengine uyan kıyafetleri, birkaç yıkama sonrası sağı solu kaymayacak iyi kumaş ve dikiş kalitesine sahip ürünleri temel alır.
Neden Kapsül Gardırop?
Steve Jobs’un genelde siyah bir kazak/ tshirt ve Jean giydiğini fark ettiniz mi? Ya da Barack Obama’nın hep aynı gibi görünen o lacivert takım elbisesini? En basitinden çalıştığınız kurumun üst kademelerine bir göz atın: Gün içinde birçok önemli karar alması gereken insanların günlük giyim tarzlarını, birkaç temel parça üzerinden, olabilecek en sade biçimde şekillendirdiklerini fark edeceksiniz. Peki bu insanlar gerçekten paraları ve zamanları olmadığı için mi böyle giyiniyor? Verdiğimiz örnekler üzerinden gidersek para meselesini bir kenara bırakalım 🙂 Zaman kısmına gelince, pekala bir stil danışmanı yardımıyla en geniş, lüks ve göz alıcı gardıroba sahip olabilir, hepsi birer “moda ikonu” haline gelebilirler. Tüm bu insanları sade ve “basic” giyinmeye iten neden, ikonluktan çok daha önemli bir şey: enerjilerini gerçekten ihtiyaç duydukları, olması gereken yerlere harcamak.
Tüm bu insanları sade ve “basic” giyinmeye iten neden, ikonluktan çok daha önemli bir şey: enerjilerini gerçekten ihtiyaç duydukları, olması gereken yerlere harcamak.
Her sabah, giysi dolabı başında “Bugün ne giysem?” ritüeli ile güne başlamak, hayatlarımızın bir parçası haline gelmiş durumda. Fast-fashion ile ucuz moda hayatımıza girdi gireli, gardıroplarımız alakalı/alakasız onlarca kıyafetle dolup taşıyor ama yine de ihtiyacımız olduğunda giyecek adam akıllı bir şey bulamıyoruz. Sonuç: Ne giyeceğimize kafa yorarak harcadığımız boşa geçen zaman, dolabımızda giymediğimiz onlarca kıyafet, tüketim çılgınlığından doğan ve her sene çöpe atılan binlerce giysi ve bunların üretimi sırasında kirletilen Dünya’mız ile kötü çalışma koşullarıyla hayatta kalmaya çalışan tekstil işçileri.
Kapsül Gardırop Önerileri
1.Kişisel stilinizi, renk ailenizi, vücut yapınızı belirleyin ve size uygun olmayan kıyafetlerinizden kurtulun. Burda “5 Adımda Gardırop Detoksu” yazısı çok işinize yarayacaktır. Stilinize ve size yakışana ne kadar hakim olursanız, ne giyeceğiniz konusunda o kadar emin ve kararlı olursunuz.
2.Kullandığınız kaban, pantolon, çanta gibi temel ve büyük parçaları klasik renk ve kesimlerden seçin. Örneğin; siyah kaşe kaban, devetüyü rengi trençkot, kahverengi çanta gibi. Bunların hem modası geçmez hem de diğer kıyafetlerinizle kolayca kombinlenebilir.
3.Her gün kullandığınız, olmazsa olmazım dediğiniz kıyafetleri ya da aksesuarları düşünün. Bunlar içinde kendinizi en mutlu hissettiğiniz parçalardır. Mesela, yıkamasız skinny bir jean, güneş gözlüğü ya da inci küpeleriniz olabilir. Bunları da kapsülünüze mutlaka ekleyin.
4.Kıyafetlerinizin kumaş ve dikiş kalitesine çok dikkat edin. Giydiğiniz sınırlı sayıda giysinizin kalitesiz ve ucuz durmasını istemezsiniz.
Kapsül Gardırop oluşturmada yararlanabileceğiniz birkaç link:
http://into-mind.com/
http://www.un-fancy.com/capsule-experiment/
http://bemorewithless.com/project-333/
http://www.refinery29.com/drew-barrymore-closet-cleaning-tips
http://www.wardrobeoxygen.com
http://www.lisavillaume.com/2015/11/create-a-capsule-wardrobe/
ilginizi çekebilir
-
Sürdürülebilir Gardırop: 5 Adımda Gardırop Detoksu
Sonu gelmeyen tüketim çılgınlığına dur demenin yolu “Sürdürülebilir bir Gardırop” oluşturmaktan geçiyor. 5 basit adımla; daha az kıyafetle daha şık olurken çevrenin ve insan haklarının korunmasına da yardımcı olabilirsiniz.
22/02/2016 -
6 Adımda Giyilmeyen Kıyafetler ile Ne Yapmalı?
Ucuz modayı çılgınca tüketirken, artık giymediğimiz kıyafetleri “İhtiyacı olan alsın” diyerek çöp kutusunun yanına koymaktan daha fazlasını yapmamız gerekiyor. İşte gardırobumuzu temizlerken Dünya’yı daha az tüketeceğimiz 6 öneri.
18/02/2016 -
Giyilmeyen Kıyafetleri Nereye Verebilirim?
Kıyafet bağışı kabul edebilecek ve ihtiyaç sahiplerine ulaştırabilecek birçok kurum mevcut. Bu kurumlar aracılığıyla giyilmeyen kıyafetler, hem doğa hem de insanlar yararına katkı sağlıyor.
18/02/2016 -
Etiketin Yazmadıkları – Aslında ne giyiyoruz?
Üretimde kullanılan toksik kimyasalların, üreten işçiye ve çevreye olan, ve dönüp dolaşıp yine bizi bulan zararı, göz ardı edilemeyecek derecede fazla. Peki seçimi, en az zararlı olacak şekilde yapmak mümkün mü?
08/02/2016