Story Of Stuff – Eşyanın Hikayesi
15/02/2016 | < 1 dk okuma süresi
Story of Stuff – Eşyaların Hikayesi; eşyalara olan bağımlılığımızı, daha fazla tüketmenin bize nasıl empoze edildiğini ve bu hızla tüketilip atılan eşyaların nereden gelip nereye gittiğini belgesel tadında anlatan kısa bir video. Seneler önce izlediğimde aslında çok da şaşırmamıştım ama bildiğim şeylerin toplu halde tekrardan gözümün önüne serilmesi beni hem üzmüş hem de utandırmıştı. Çünkü, Dünya’yı ve geleceğimizi göz önüne aldığımızda, aslında hiç de önemli olmayan gündelik koşuşturmacalarımızın yorgunluğu yüzünden, alışveriş davranışlarımızı en az enerji ve beyin gücü gerektirecek, bizi daha fazla yormayacak şekilde belirliyoruz. Oysa ki alışveriş şeklimiz gerçekten fark yaratabileceğimiz, Dünya’ya bir katkı sağlayabileceğimiz nadir tercihlerimizden…
Eşyaların Hikayesi, kapalı bir çevrim yerine doğrusal bir sisteme sahip olan üretim ve tüketim ağının çevreyi ve insanları nasıl etkilediğini, zehirli kimyasalların en başta bebekler olmak üzere tüm bireylere nasıl zarar verdiğini, eşyaların tasarım aşamasından itibaren hızlıca çöpe dönüştürülmek için nasıl dizayn edildiklerini gözler önüne seriyor. Ayrıca, ucuz ürünlerin gerçek bedelini; doğal kaynaklarımızla, temiz havayla, çocukların eğitim hakkıyla ve çalışanların sağlık güvencelerinden feragat ederek nasıl ödediğini bize bir kez daha hatırlatıyor.
Hem Türkçe altyazılı hem de orijinal halini (görüntü kalitesi daha iyi) aşağıda bulabilirsiniz. Eğer 20 dakikanız varsa, mutlaka izlemenizi öneririm. İyi seyirler!
ilginizi çekebilir
Bir Tişörtün Yaşam Döngüsü
Pamuklu tişörtünüzün üretiminde daha az kimyasal kullanıldığını düşünerek gurur duyuyor olabilirsiniz ama kesin bir yargıya varmadan önce karmaşık tedarik zincirinde gözlerden ırak kalan noktaları incelemek gerekiyor.
16/06/2019The Tragedy of Commons: Ortak Malların Trajedisi
Ucuz giysilerimiz için, sadece etikette yazan fiyatları değil, üretiminde kullanılan “ortak” kaynaklarımızı da harcıyoruz. “The Tragedy of Commons” teorisi sürdürülebilir bir gelecek için bu kaynaklara sahip çıkmamız gerektiğini söylüyor.
03/06/2019BBC’nin Gözünden – Türkiye’deki Suriyeli Çocuk İşçiler
BBC, Türkiye’de Tekstil Endüstrisi’nde çalıştırılan Suriyeli çocuk işçilerin anlatıldığı bir program yayınladı. Türkiye özelinde gibi görünen bu çalışma aslında Moda Sektörünün global problemi.
13/11/2016The True Cost – Sürdürülebilir Yaşam Film Festivali
Sabancı Vakfı’nın CNNTürk’le işbirliği içinde gerçekleştirdiği Fark Yaratanlar programının bu sezonki ilk konuğu SYFF oldu. Ben de “Festival İzleyicisi” olarak The True Cost (Gerçek Bedel) filminin hayatımı nasıl değiştirdiğini anlattım.
06/11/2016