LIVING WAGE NOW!-Tekstil İşçilerinin Modern Köleliği
19/06/2016 | 2 dk okuma süresi
Asia Floor Wage Alliance (Asya Taban Ücret Birliği) tarafından hazırlanan “ Living Wage Now! ” (Geçinebilecek Kadar Ücret, Şimdi!) adlı 32 dakikalık kısa film; Kamboçya, Hindistan, Pakistan ve Çin gibi ucuz tekstil üretimi için işçilerin sömürüldüğü ülkelerde tekstil fabrikaları, sendikalar ve işçi örgütlerinde çalışanlarla yapılan röportajlardan oluşuyor.
Dünya’da Tekstil Sektörü’nde çalışan insanların sayısı yaklaşık 40 milyon ve bunun çoğunluğunu kadınlar oluşturuyor. Kendi ülkelerinde istedikleri düşük fiyatları yakalayamayan büyük markalar gözlerini, işçileri herhangi bir yasal sınır olmadan rahatlıkla sömürebilecekleri daha fakir ülkelere dikmiş durumda. Bu markalar o kadar büyük ki, üretici firmadan siparişlerini geri çektikleri anda, o firmayı batırabilecek güçteler. Bu da üreticileri “daha düşük fiyat” verme yarışına itiyor. Ham madde ve makineleri çalıştıracak petrol fiyatında değişiklik yapamayan fabrikaların ilk tasarruf ettikleriyse işçilerin maaşları oluyor. Köleliğin modern hali olan bu sistemde çalışanların maaşları; beslenme, barınma, giyinme, eğitim ve sosyal güvenlik gibi temel ihtiyaçlarını karşılamaktan çok uzak. Maaşları o kadar az tutuluyor ki işçiler biraz daha fazla para kazanabilmek için, uzun çalışma saatlerinin üzerine “gönüllü olarak” mesaiye kalmak zorunda kalıyorlar. İçecek temiz suya bile ulaşmakta güçlük çeken tekstil emekçileri için, iş yerinde kadın-erkek eşitliği ya da iş güvenliği gibi konularsa birer hayal.
Peki; eğer bir tshirt’e 10 cent daha fazla vermenin Kamboçya’da bir kadının çocuğuna temiz su, yeterli yiyecek ve eğitim sağlayacağını bilseniz ne yapardınız?
Asia Floor Wage Alliance tarafından hesaplanan geçinmeye yetecek kadar ücretlerin; satılan her bir tshirt’ün sadece ve sadece 10 cent daha pahalı olmasıyla elde edilebilecek bir tutar olması; fiyat rekabetinin büyük markaları nasıl da kör ettiğinin bir göstergesi. Bu tür gerçekler gizli kaldıkça, olanlardan bihaber olan tüketiciler daha ucuza yönelmeye devam edecek.
İyi seyirler!
ilginizi çekebilir
-
Fashion Transparency Index (Moda Şeffaflık Endeksi) – 2020
Fashion Revolution, Fashion Transparency Index ’in (Moda Şeffaflık Endeksi) 2020 sayısını yayınladı. Pek çok tartışmaya neden olan rapor çarpıcı sonuçlar içeriyor.
30/04/2020 -
Tekstil Sektöründe Cinsiyet Ayrımcılığı
Tekstil sektöründe cinsiyet ayrımcılığı, kadın yoğun iş gücüne rağmen, yaygın bir sorun. Çözümü, bilinçsiz ön yargı ve davranışlarımızı fark etmekte yatıyor.
29/03/2020 -
Sürdürülebilir Moda: Çıkış Yolu mu Vicdan Aldatmacası mı?
Büyük markalar tarafından çarpıtılan bazı kavramların asıl anlamlarını anlamak ve iki önemli soruyu cevaplandırmak gerekiyor: “Moda neye hizmet eder?” ve “Sürdürülebilir Moda gerçekten gerekli midir?”
24/09/2017 -
BBC’nin Gözünden – Türkiye’deki Suriyeli Çocuk İşçiler
BBC, Türkiye’de Tekstil Endüstrisi’nde çalıştırılan Suriyeli çocuk işçilerin anlatıldığı bir program yayınladı. Türkiye özelinde gibi görünen bu çalışma aslında Moda Sektörünün global problemi.
13/11/2016